Töltött szőlőlevél (Tőtike)
2008.05.10. 10:22
Hozzávalók:
14 dkg darált sertéshús, 2 dkg szójaliszt, 1 db tojás, 4 db fiatal szőlőlevél, 1/2 db zsemle, 1 dkg vöröshagyma, 1 dkg olaj, 50 ml tej, 2 dkg Ráma margarin, 20 ml tejszín, 1 evőkanál liszt, 0,5 dkg só, 1/4 g törött bors, 1/2 cs kapor, 1/2 cs vágott petrezselyemzöld, 5 g cukor, vagy gyümölcscukor, 1 mokkáskanál ecet, 1 mokkáskanál étszóda, 2 evőkanál liszt, 5 g vaj.
Elkészítése:
A szőlőleveleket leforrázzuk a szódabikarbónás vízben, sztára téve lecsurgatjuk. A darált sertéshúst összekeverjük a szójaliszttel, áztatott zsemlével, tojással, olajban megfonnyasztott hagymával, vágott zöldpetrezselyemmel. Befűszerezzük ízlés szerint, majd betöltjük a szőlőlevelekbe úgy, mint a káposztát. Ezután kevés zsíradékkal kikenünk egy tűzálló tálat, beletesszük a töltelékeket és kevés víz aláöntésével, fedő alatt sütőben készre pároljuk. A Ráma margarinból és lisztből rántást készítünk, amit a szőlőlevél-lével engedünk fel, tejjel és tejföllel dúsítjuk, vágott kaporral, sóval, ecettel, cukorral ízesítjük. A mártást ráöntjük a készre párolt töltött szőlőlevelekre,majd összeforraljuk. A tetejét lelocsolva olvasztott vajjal, forrón tálaljuk.
|